onze verantwoordelijkheid

IMPACT GUIDE

De missie van •wolvis is het creëren van prachtige gebreide stukken: tastbare verhalen die inspireren, het hart raken en echte verbindingen bevorderen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor het ontwikkelen van innovatieve producten serieus en houden steeds rekening met onze impact op het milieu.

Dit is een leertraject waarin we groeien:we stellen vastgeroeste, gangbare werkwijzes in vraag, we blijven zoeken naar nieuwe garens en nieuwe productiemethodes, we luisteren, onderzoeken en sturen bij waar we kunnen.

Transparency is key: we openly share our small steps, aspirations for the future, as well as the challenges we face and areas where improvement is needed. We unveil this commitment in relation to the choice of fibers, design, production, retail, consumption, and end of life.

Read more about:
Raw Material Design Production Retail Consumption End of Life

GRONDSTOFFEN

Onze belangrijkste grondstof is uiteraard het garen waarmee we breien en weven. Er zijn heel veel garens op de markt. Om hier weloverwogen keuzes in te kunnen maken, stellen we voor onszelf een richtlijn op, een volgorde van belangrijkheid om op basis daarvan sneller en gerichter keuzes te kunnen maken. 

• wolvis selected yarns in the factory in Wargem, Belgium
© Bieke Depoorter⎜Magnum Photos

  • Als we op zoek gaan naar nieuwe garens, dan is kleurkeuze hiervoor de doorslaggevende factor. • wolvis maakt geen compromissen als het over kleur gaat. Niet alle garenleveranciers hebben een stockgamma, zoals dat heet. Dat zijn garens in bepaalde kleuren, afwisselend van seizoen tot seizoen, die altijd voorradig zijn. Voor • wolvis is zo’n stockgamma noodzakelijk, omdat onze producties te klein zijn om ‘on demand’ kleuren te bestellen. Wij zijn dus genoodzaakt om samen te werken met garenleveranciers die een uitgebreid stockgamma hebben.

  • Daarnaast willen we zoveel mogelijk met natuurlijke vezels werken: merinowol of katoen. De CONTOUR wintercollectie ‘23 bestaat voornamelijk uit 100% extra fijne merinowol.

    De vezels waaruit merinowol bestaat, zijn fijner dan haarfijn. Letterlijk: een menselijk haar is ongeveer 70 micron (μm) dik, dat van een merinoschaap slechts 14,5 tot 24,5 μm. Een micron is één miljoenste van een meter: hoe fijner de micron, hoe zachter de vezel. Het merinogaren waaruit CONTOUR is gemaakt, is het van het allerfijnste: 19,5 μm.
    Dat betekent in mensentaal dat het garen extra zacht is, zeer licht en ook niet prikt. 19,5 μm is een garendikte die voornamelijk wordt gebruikt voor babykleertjes of (thermisch) ondergoed: kledij die dicht op de huid wordt gedragen. Perfect voor een wolvisje dus! 

  • Het liefst werken we met 100% merinowol of 100% katoen. Voornamelijk omdat een stuk achteraf makkelijker recycleerbaar is. Hier kan in bepaalde gevallen een toegeving worden gedaan om de kwaliteit en/of de levensduur van een stuk te verlengen. Desalniettemin hebben we een ondergrens vastgelegd van 50% natuurlijke vezels voor een eindproduct.

    Bij de polsboordjes van de wanten en handschoenen wordt bijvoorbeeld elastane toegevoegd voor de rekbaarheid en vormvastheid. Zo sluiten ze goed aan rond de pols. Bij de sokken wordt polyamide toegevoegd om de hielen en tenen slijtvaster te maken.

  • We willen inzetten op garens met kwaliteitslabels, maar botsen hierbij op een aantal zaken. Garens met certificaten zijn stukken duurder, maar daarom niet per definitie kwalitatiever. Daarbij komt dat er ondertussen heel veel cerfiticaten op de markt zijn en dat het verkrijgen van certificaten een vage praktijk geworden is waar vaak veel geld mee gemoeid is. In ieder geval: wij zien door het bos de bomen niet meer. Wij volgen de wetgeving hierrond op de voet op, we voelen dat één en ander aan het veranderen is en streven naar een transparantie van de volledige keten: van grazend schaap tot merinowollen sjaal rond je nek.

    Wij volgen de wetgeving hierrond op de voet op, we voelen dat één en ander aan het veranderen is en streven naar een transparantie van de volledige keten: van grazend schaap tot merinowollen sjaal rond je nek. 

  • Voor het drukwerk en verpakkingsmateriaal stellen we de volgende basisregels op:

    • Alle verzenddozen zijn uit gecertificeerd (FSC) en bij voorkeur gerecycleerd materiaal gemaakt. Verzenddozen voor retail zijn in eerste instantie hergebruikte dozen van onze eigen (garen)leveringen.

    • Al het drukwerk wordt op gecertificeerd (FSC) en 100% gerecycleerd papier gedrukt en zal beperkt worden tot een minimum.

    • Alle andere meegestuurde promotiematerialen of cadeauverpakkingen zijn recycleerbaar. 


ONTWERP

Tijdens het ontwerpproces hanteren we driefundamenteleprincipes:

1

3

2

Onze ontwerpen hebben een intrinsieke kwaliteit en kunnen seizoen na seizoen worden gekoesterd.

We streven ernaar om productieafval te minimaliseren

Onze ontwerpen zijn tijdloos en niet-trendgebonden

In onze missie om snijafval te verminderen en de kwaliteit van onze producten te verhogen, hebben we besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe productiepartner, gespecialiseerd in 3D-breigoed.


PRODUCTION

We houden 100% van onze productie binnen Europa, met 90% in België en 10% in Tsjechië.

Al onze sjaals, sokken en kledingstukken worden vakkundig gebreid in België. Handschoenen en wanten worden echter gemaakt met gespecialiseerde machines, die helaas zeldzaam zijn geworden in de Belgische breiateliers. We hebben een nieuwe partner gevonden in Tsjechië die perfect aansluit bij onze productienormen en waarden.

Om een goede synergie met onze productiepartners te garanderen, omarmen zij onze "Gedragscode" (momenteel in ontwikkeling), een ethisch en wettelijk kader dat onze productienormen en -waarden schetst. Deze verbintenis zorgt ervoor dat we dezelfde principes delen met onze gewaardeerde partners.

In conversation with
our knitwear manufacturer

In onze journal kun je het interview met Alex lezen. Wij We gaan in gesprek met onze productiepartners, omdat we het belangrijk vinden dat ook onze klanten weten wie hun stuks heeft gemaakt. Onze partners hebben ook stuk voor stuk een lange familiegeschiedenis in de sector en hebben dus veel interessants te vertellen.

Alex in de breigoedfabriek in Waregem, België
© Bieke DepoorterMagnum Photos

100% Europa
90% België
10% Tsjechië

• wolvis productielocaties: Merinowol: Australië, Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Spinnerij: Borgosesia, Italië Ververij: Borgosesia, Italië Productie sjaals & gilets: Waregem, België Productie sokken: Oudenaarde, België Productie handschoenen, wanten & beanies: Borová u Policky, Tsjechië


RETAIL

This Impact Guide aims to inform • wolvis retailers, who, in turn, can educate their customers. By winter ‘24 customers will be able to trace its production journey.

Duurzame verzendmethodes

Vanaf winter '23 starten we een proefproject met Cargovélo. Op de • wolvis webshop krijgen klanten de mogelijkheid om te kiezen tussen standaard verzending via Bpost of Cargovélo, het duurzame alternatief, tegen een nominale meerprijs.


Coming soon: by winter '24, we aspire to attach a QR code to each product, allowing customers to trace its production journey. Our ultimate goal is to make as many links in this chain visible, with the ultimate aim of ending at the grazing sheep.


CONSUMPTIE

Het volledige wolvisgamma kan gehuurd worden op het Dressr verhuurplatform. Zo kunnen ook klanten met een bewust kleinere kleerkast of een kleiner budget of seizoen na seizoen van een wolvisje genieten. 

huur een • wolvis via dressr.be/merk/wolvis

Onze missie is dat elke wolvis zo lang als mogelijk wordt bijgehouden, doorgegeven en gekoesterd. Wij willen daarbij helpen om je stuk zo goed als mogelijk te onderhouden.
Bij elke online bestelling ontvangt de klant je een document waarop de onderhoudsvoorschriften van je aankoop uitvoerig worden uitgelegd. Ook de website kan je onderhoudsvoorschriften voor de verschillende materialen in detail nalezen. 

Tot op heden kunnen klanten stuks met een gaatje terugsturen. Voor een kleine prijs (afhankelijk van de grootte van het gaatje) herstellen wij de stuks. Omdat we onze handen al vol hebben aan andere activiteiten, zijn we op zoek naar een partner om wat van dit arbeidsintensieve werk te verlichten.

We lanceren dit najaar repair-turorials en uitgeschreven handleidingen, zodat de handige klanten hiermee ook zelf aan de slag kunnen.


End OF LIFE

In het najaar van 2023 willen we mogelijkheden onderzoeken rond het upcyclen van een wolvis. Wij hopen dat uit deze experimenten enkele upcyclingprojecten kunnen vloeien die onze klanten enthousiast maken om toch nog iets te maken van een afgedankt (bijvoorbeeld gekrompen bv) wolvisje.

Aangezien er in België nog geen apart ophaal- of sorteersysteem bestaat voor 100% wol, willen wij dat zelf in handen nemen.

Ondraagbare en onherstelbare sjaals kunnen teruggestuurd worden naar ons, waarna wij ervoor zorgen dat ze terechtkomen in de juiste afvalstroom.